Autor: 021.rs

Novi Sad
22.02.2018.
18:43 > 19:17
Promocija edicije "Prečanski Srbi do sloma Austrougarske" izdavačke kuće "Prometej" održana je u Pokrajinskoj vladi.
  • Šone Odžaci

    07.03.2018 01:40
    Opet svadja?
    Svako izdavanje knjiga je odličan dogadjaj, samo ne videh medju ovim slavnim ličnostima i najvećeg medju Srbima s druge strane Save i Dunava - Dositeja Obradovića. Nema ni Save Tekelije, no dobro sad. Ima ljudi koji žele da znaju i oni će znati. Zabrinjavaju komentari. Ko je "okupirao" i ko je "oslobodio" i čiji su preci u Vojvodini od pre dinosaura i ameba i ko je koga umlatio. Šta ste vi oslobodili nesretnici? Ko će čitati ove sjajne knjige kad vam deca traže udžbenike tog madjarskog i nemačkog jezika da odu iz svoje zemlje? Jel moguće da se baš ceo svet urotio da vas prevede na svoju veru i ponemči zadnjih 200 godina. E nemaju druga posla, verujem da ni sa svojim bašibozukom nisu znali gde će. Treba staviti sve na svoje mesto. Prvo austrijska politika je bila kao politika svake velike sile, ali opet su Srbi tu postigli zavidan standard, pismenost, živeli su u pravnoj državi, školovali se, bogatili (te su tako i pomagali ustanak u Srbiji 1804 i 1815). pa ko su bili prvi "popečitelji" (ministri) u Srbiji, ko prvi učitelji, profesori? Odakle su došli Dositej, Dimitrije Davidović i ostali? Odakle knjige? da nisu štampane u Istambulu? I ne znam za nijedan slučaj ponemčavanja Srba. Ni nasilnog prevodjenja na katoličanstvo, A danas se jadni prevode sami. Pasošima!!!!!!!!!
  • G

    28.02.2018 10:01
    Vojvođanski neofašisti se ponovo okupili da tvrde kako su Srbi okupatori samih sebe. @VladaN - već ste više puta iznosili svoje izvitoperene fašističke stavove koji istoriju oblikuju onako kako vi lično želite umesto kakva je zaista, a lično želite da bude svakakva samo da bude okrenuta protiv Srbije i srpskog naroda. Sloveni pa i Srbi su "gospodine" na ovim prostorima bili pre Ugara a naročito pre Germana, te stoga ovo nije bila njihova "sopstvena teritorija" kada su došli u ove krajeve da li "bežanijom" ili osvajački. Naravno, ako istorija planete Zemlje počne negde u srednjem veku, onda ste zaista u pravu, ali na vašu žalost, istorija nije počela u srednjem veku te stoga vam preostaje da radite upravo to što drugima zamerate - da ostrašćeno govorite o ovoj temi i falsifikujete istoriju sa ciljem podrške mržnji prema svemu što ima srpski predznak a koju širite svuda oko sebe. Da bar poslušate svoj sopstveni savet i "bolje ćutite", no od lajavih, neobrazovanih balavaca se to ni ne očekuje.
  • gari

    27.02.2018 02:02
    @G
    To sam napisao samo zato što mislim da je bolje bilo narodima pod Austrijancima nego onima pod Turcima. Daleko od toga da su oni bili sveci. U ostalom, kao i bilo koja država, sve se vode interesima. Kad mi nismo uspeli da odbijemo Turke, kamo sreće da je to uradio neki drugi evropski narod, pa makar bili pod njihovom okupacijom neko vreme dok se ne oslobodimo.

    A što se tiče naše istorije: Ja sam već više puta ovde u komentarima pisao kako je glupo što nam u svim udžbenicima istorija počinje sa Stefanom Nemanjom. Doselili se na Balkan, ladili nekoliko vekova, pa se pojavili Nemanjići. :) Ako si kojim slučajem u pravu, naše sopstveno školstvo je krivo što ti većina ne veruje. A ja bih svakako voleo više da znam o tom periodu.

    @Sever Srbije
    Nisi dobro razumeo.
  • G

    26.02.2018 08:43
    @gari - Austrijancima da budemo zahvalni kažete, onim istim koji su podržali Turke u Prvom balkanskom ratu? Ugari su ti koji su okupirali ove prostore obzirom da su ih oteli od slovenskih naroda, a potom nastupaju Germani odnosno na kraju u obliku Austro-ugarske. Čak i nakon okupacije, sve do nekog 17. veka Srbi su bili većina dok nije počelo masovnije naseljavanje ugarskih i germanskih naroda na ovo područje. Lepo je što dajete svima "pravo da se žale" osim Srbima, vi ste jasno i nesumnjivo osoba od integriteta koja nikako sebi ne bi dozvolila da falsifikuje istoriju na štetu srpskog naroda. Ipak, dobra je ideja da odaberete proizvoljan datum od kada istorija treba da počne i potom na osnovu toga izvlačite zaključke - tako je, Srbi su činili samo trećinu stanovništva nakon vekova potiskivanja i naseljavanja okupatora na okupirano područje, potpuno ste u pravu.
  • Sever Srbije

    24.02.2018 20:22
    gari
    A sta ti gari imas protiv Srba pa se busas tu sepi?
  • VladaN

    24.02.2018 12:35
    @MILena
    Onda mi prosto objasnite od kada je to "nasa" zemlja, oduvek ili od 1920?
  • Paor

    24.02.2018 11:55
    Iskreno
    Moj preci su se tukli sa okupatorima od cara Jovana Nenada 1526. godine, kada su se borili protiv Turaka i Mađara, kao i protiv Mađara tokom Rakocijeve bune (1703-1711), što se ponovilo i tokom Revolucije (1848-1849.), zatim smo umlatili Nemce i Mađare za vreme Velikog rata (1914-1918) i na kraju Nemce, Mađare i Hrvate tokom Drugog svetskog rata (1941-1945).
    Srpsko Vojvodstvo zato i dan-danas pripada samo Srbima, a ne okupatorima.
  • MILena

    24.02.2018 11:38
    @VladaN
    Prosto zato što ne mogu Srbi u svojoj i na svojoj zemlji biti okupatori, već samo stranci: Huni, Avari, Mađari, Turci, Germani i Hrvati.

  • VladaN

    23.02.2018 20:54
    @ Nenad
    Potpuno ste u pravu.
  • /

    23.02.2018 17:00
    /
    @Бачван
    pa imas uslove za jos jedan pasos kao i novi novosadjani
  • vslv

    23.02.2018 13:13
    I kakva je to glupost da se mi sami nazivamo prečanima. Tako su nas i Srbe preko Drine oduvek zvali oni koji nas nikada nisu prihvatali i nikada neće. Pročitajte malo šta je Vuk Karadžić pričao o mrskim mu prečanima. A nije mu smetalo da se kod nas školuje.
    Jedan od najevidentnijih primera odnosa prema nama "prečanima" i našem postojanju i kulturi je krivljenje istorije kako im kad odgovara. Kad se priča o teritoriji, ovo je odvajkada srpsko tle, a kad ih pitate koja je najstarija gimnazija u Srbiji, onda je to u Kragujevcu (otvorena posle gimnazije u Sr. Karlovcima i Novom Sadu). E pa odlučite se braćo Srbi...
  • gari

    23.02.2018 12:25
    @VladaN
    *thank you gif*

    Stvarno, bilo bi dobro da imamo gifove. :D
  • VladaN

    23.02.2018 12:09
    @Bačvan
    Kako Austro-Ugarska monarhija može da bude okupatorska na svojoj sopstvenoj teritoriji? Šta lupetate. Ne zna se ko više priča priče radi. Srbin su došli u ove krajeve bežanijom od Turaka. Primljeni u retko naseljeni deo druge države koja im je dala utočište. I kraj. Secesija se desila tako što je monarhija izgubila rata Ugarskoj su oduzeli dve trećine teritorije 1920 Trianonskim sporazumom velikih sila. Prisajedinjenje iz 1918 je do tada bilo mrtvo slovo na papiru i nijre imalo nikakvu važnost. Nemojte toliko ostrašćeno govoriti o ovoj temi koja je recimo, ista kao slučaj Kosova. Srbija, odnosno Milošević je izgubio rat(ove) i Kosovo je proglasilo secesiju. Koja je rtazlika između 1918 i ondašnjih srba i ovoga. Nikakva. Bolje ćutite.
  • gari

    23.02.2018 12:05
    @Бачван
    Austrijanci nisu okupirali ove prostore, a i ako jesu, okupirali su ih od Mađara. Zna se da je ovde bila Ugarska, severno od Save i Dunava. Jedino bi Mađari imali pravo da se žale na Austrijance - njihovim potezima došlo je do toga da im neko drugi etnički osvoji deo teritorije. A pre toga je teritorija vojno osvojena. Podsećam da su Srbi činili samo trećinu stanovništva Vojvodine pred kraj Prvog svetskog rata. Danas čine dve trećine.

    A Srbi su se sami ovde doselili jer im je bilo lepše nego pod Turcima, pa čak i uz uslov da služe Habzburškoj monarhiji kao graničari.

    I jasno Vam je šta su sa natpisom na tom spomeniku hteli reći. Voleo bih da neko kaže i gde je taj spomenik?

    Ali što se Austrijanaca tiče, treba da smo im zahvalni što su uspeli da potisnu Turke makar iz Panonske nizije. Kamo sreće da su oko 1700. godine uspeli da sačuvaju granice kod Skoplja.

    Inače groblja odlično svedoče o tome ko je gde živeo. Ah, ali da, u dvadesetom veku i preko grobalja su se pravili putevi, rušile crkve... Ideš ga. Omaklo se nekome.
  • Бачван

    23.02.2018 10:14
    @Nemanja
    За разлику од тебе моји овде живе стотинама година уназад и бар задњих двеста година се називамо пречанима, док се наши сународници јужно од Саве и Дунава никада тако нису називали.
    Нема то поглед са ове или оне стране, већ како се неко звао некада.
    Живели смо под мађарском, турском, па аустријском германском) окупацијом све док се нисмо присајединили матици Србији, после слома окупаторске Аустроугарске монархије.

    За коментартисање историјских догађаја треба мало познавати и историју.
    Иначе, неко је овде изнео тежу глупост рекавши за Швабе (досељене у 18. веку на ове просторе): "Ovu zemlju osvojili smo ne puskama i topovima vec ralom i volovima."!
    Тако нешто глупо још нисам прочитао, јер су овде они који су их довели (досељавали)дошли управо снагом оружја, јер овде Германи нису пре овог (мењања етничке структуре становништва) никада били мештани.
    Мојим прецима је одузимана земља и давана тим досељеницима из Швапске, који су требали да германизују српски етнички простор.
    Мађара је на пример било само у Суботици, Сегедину и Баји, али и тамо су у 18. веку били мањина (то су били у то време били чак и у Будиму), док их јужно од та три града готово да није ни било.
    Наравно и ти малобројни Мађари су били искључиво племство којима је дато на управу неко подручје или су исти били део војних логора.
  • Nemanja

    23.02.2018 07:45
    Velika greška
    Taj naziv prečanski je takva greška jer Dunav dolazi sa severa pa su oni južno u stvari preko tj. Prečani.
  • /

    23.02.2018 05:40
    /
    Sa naše tačke gledišta, Prečani su oni ispod Save i Dunava, dakle Srbijanci, Balkanci...
  • Krle

    22.02.2018 20:49
    Najstrašnije je to što o prečanskim Srbima pričaju oni koji nisu prečani.
  • Nenad

    22.02.2018 20:45
    Koja je razlika između separatista i ''prisajedinitelja''? Nikakva.
  • Marko

    22.02.2018 20:08
    Znate sta pise na jednom spomeniku u Vojvodini, pokojnim podunavskim Švabama?
    Pise: Ovu zemlju osvojili smo ne puskama i topovima vec ralom i volovima.
    Tako nesto.
  • Kika Bibić

    22.02.2018 19:33
    Opet sve ide za Beograd! Ipak... daleko ne novembar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna